Η βαρελίσια φέτα

Η ιστορική προέλευση της φέτας βρίσκεται στην Αρχαία Ελλάδα από τα χρόνια του Ομήρου. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές στην Οδύσσεια, στον περίφημο μύθο Κύκλωπα Πολύφημο. Ο μύθος λέει ότι ο Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας. Κουβαλώντας κάθε μέρα το γάλα από τα πρόβατα μέσα σε προβιές ζώων διαπίστωσε, προς μεγάλη του έκπληξη ότι μετά από μερικές μέρες το γάλα έπηζε και γινόταν στέρεο, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο.

Οι παραγωγοί φέτας σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούσαν τα ξύλινα βαρέλια για την ωρίμανση της σε άλμη, αλλά και την αποθήκευση της. Με το ίδιο τρόπο έβρισκε την θέση στα παλιά παντοπωλεία , καθώς και σε πολλά σύγχρονα παντοπωλεία.

Η βαρελίσια φέτα ήταν και είναι προϊόν περηφάνιας για τον παντοπώλη, καθώς αποτελούσε βασικό προϊόν επιλογής του και βασικό είδος διαχωρισμού του στους καταναλωτές.

Η φέτα του κυρ Μιχάλη, της κύρα Θεοδώρας, του μπαρμπά Στέλιου, του Γιώργου, της Κυριακής είναι ο λόγος που ψώνισαν γενιές και γενιές καταναλωτών από τα παντοπωλεία της γειτονιάς τους, του χωριού τους.

Η επιλογή της φέτας, του τυροκομείου ή του τυρέμπορα έχει γίνει ιστορία, που λεν οι παντοπώλες στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους.

Μαζί με κάθε μοναδικό προϊόν, που προσέφεραν και προσφέρουν στους πελάτες τους, το παντοπωλείο αποτελούσε και αποτελεί ζωντανό μέρος της καθημερινότητας της περιοχής τους.

Αφήστε μια απάντηση