Η Βαρβάκειος Δημοτική Αγορά Αθηνών μπορεί να περηφανεύεται ότι στην ιστορία των 150 περίπου χρόνων της έχει ταΐσει γενιές και γενιές Αθηναίων.

Την ανάγκη της Αθήνας να αποκτήσει μια μοντέρνα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, Δημοτική αγορά είχε συνειδητοποιήσει από το 1874 επί δημαρχίας Παναγή Κυριακού από όταν τέθηκαν οι πρώτες σκέψεις. Μέχρι τότε λειτουργούσε σε παράγκες στις παρυφές της αρχαίας αγοράς, στο τέρμα της σημερινής οδού Αιόλου, στην θέση της Ρωμαϊκής Αγοράς και στο Γυμνάσιο του Αδριανού.

Η απόφαση της ανέγερσης εξεδόθη το 1876, στα πλαίσια υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας, που προέβλεπε το εμπορικό τρίγωνο μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Ερμού και Αθηνάς. Ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν το 1878 με δωρεά του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, οι καθυστερήσεις ήταν τεράστιες. Αφορμή για την επιτάχυνση του έργου ήταν η καταστροφή της παλιάς αγοράς στο Μοναστηράκι από πυρκαγιά, κάνοντας την ανάγκη να επισπευσθούν οι εργασίες επιτακτική.

Η νέα Αγορά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην πόλη το 1886, ενώ στην θέση της παλιάς αγοράς έγιναν ανασκαφές, όπου ανακαλύφθηκε ο χώρος της σημερινής Ρωμαϊκής αγοράς μέχρι την οδό Ηφαίστου. Η ανακαίνιση της έγινε έναν αιώνα μετά, μεταξύ των ετών 1979-1996.

Η Βαρβάκειος αγορά ορίζεται από τα κτίρια που καλύπτουν το οικοδομικό τετράγωνο ανάμεσα στις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου και Ευρυπίδου.

Η Βαρβάκειος Αγορά σήμερα

Σήμερα στο «Στομάχι της Αθήνας», στην οδό Αθηνάς στο νούμερο 42, μπορεί να βρει κανείς ότι μπορεί να φανταστεί για το τραπέζι του. Στο κτίριο σήμερα στεγάζεται η ψαραγορά, η κρεαταγορά και απέναντι, στον χώρο όπου υπήρχε το Βαρβάκειο Λύκειο, η λαχαναγορά.

Περπατώντας στην πολύβοη αγορά της Αθήνας ο επισκέπτης θα βρει στους πάγκους κάθε λογής κρέατα και φρέσκα ψάρια, φρούτα και λαχανικά. Θα μυηθεί στον μαγικό κόσμο των μπαχαρικών με αρώματα και γεύσεις που ταξιδεύουν. Θα διαλέξει και θα γευτεί ξηρούς καρπούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και όλα αυτά σε διάφορα είδη και καλές τιμές. Δεν είναι τυχαίο που πάνω από το 80% των πελατών είναι τακτικοί θαμώνες.

Αφήστε μια απάντηση