Η σέσουλα αποτελούσε το κατ’ εξοχήν εργαλείο σερβιρίσματος των παντοπωλών τα παλιά χρόνια.

Τότε τα εμπορεύματα, που πωλούσαν οι παντοπώλες ήταν κυρίως χύμα σε σακιά. Ειδικά, τον 19ο αιώνα οι πελάτες συνέρρεαν κάθε μέρα στα καταστήματα, καθώς δεν υπήρχαν ψυγεία και η αγορά των προϊόντων έπρεπε να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Η ποικιλία των τροφίμων, που προσφερόταν στα μπακάλικα των Αθηνών εκείνα τα χρόνια,  ήταν εντυπωσιακή,

από αλλαντικά και παστά της Ευρώπης, τυριά, τζικολάτες, τζάγια, κομφέτα, φρούτα, διάφορα είδη ρυζιού (ορίζιον Ευρώπης, ριζόνι, δαμνατίσιο, της Φιλιππουπόλεως, ραχιτιανό, της Θεσσαλονίκης και του Κράτους),  Αυγοτάραχον, σουτζούκια, κρασιά, βούτυρα, εκτός από όλας τας ποικιλίας των ελληνικών φρούτων, υπήρχαν μήλα και αχλάδες Ευρώπης, καρύδια της Πόλεως, αμύγδαλα αφράτα της Χίου, κάστανα της Κρήτης και της Τζακονιάς, φουντούκια του Όρους και της Πόλεως, σύκα εις κουτιά Σμύρνης, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σταφίδια ραζακιά του κουτιού και εις ζεμπίλια, λαχανικά κάθε είδους, ζάχαρες κάθε είδους, όσπρια και καφέ κοκ έως όπου μπορεί το μυαλό να φθάσει!!!!

Η σέσουλα ήταν μαζί με την ζυγαριά το εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατών και η χρήση της έχει συνοδευτεί στην φαντασία μας με την απίθανη ποικιλία των μπακάλικων της οδού Αιόλου του 19οι αιώνα.

Αφήστε μια απάντηση