Σε κάθε νησί του Αιγαίου γιορτάζονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αλλά με διαφορετικά έθιμα. Σε ορισμένα χωριά της Ρόδου ήταν έθιμο να επισκέπτονται το βράδυ των Χριστουγέννων, τα σπίτια όσων γιορτάζουν κάνοντας έναν κύκλο επισκέψεων σε όσους γιορτάζουν την επόμενη μέρα.
Ανήμερα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνήθιζαν και συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία. Και αμέσως μετά να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις γιορτινές ευχές.
Κύριο φαγητό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν και παραμένει εκτός της γαλοπούλας τα τελευταία χρόνια, το χοιρινό κρέας. Από τα χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν και τα γιαπράκια δηλαδή τα παραδοσιακά ντολμαδάκια που δεν έλειπαν από το τραπέζι. Τα δε γλυκά, εκτός από τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα, ήταν οι δίπλες. Οι οποίες εξακολουθούν να παρασκευάζονται και σήμερα.
Στον Αρχάγγελο, στη Σάλακο και σε πολλά ακόμα χωριά το «Χριστόψωμο» είναι το πρόσφορο που πάνε τα Χριστούγεννα στον παπά. Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων στρώνεται από το βράδυ της παραμονής. Στο κέντρο τοποθετούν το Χριστόψωμο και δίπλα το μέλι με πολλούς ξηρούς καρπούς.
Την Πρωτοχρονιά ένα από τα έθιμα που και σήμερα διατηρείται είναι το εθιμο της μπουλουστρίνας. Μικρά παιδιά επισκέπτονται τους συγγενείς τους και παίρνουν χρήματα σαν δώρο, που ονομάζεται μπουλουστρίνα. Το έθιμο αυτό διατηρείται μέχρι και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της Δωδεκανήσου
Ο όμιλος Mesis συνεχίζει να πρωτοπορεί…
Σας παρουσιάζουμε μια σειρά από δημοσιεύσεις με συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει και ένα κατάστημα του ομίλου μας. Σας προτείνουμε να απολαύσετε τις πεντανόστιμες, παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας μας.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. αλάτι
- 1 1/2 ποτήρι νερό περίπου
- Κάνουμε μείγμα από:
- 200 γρ αμύγδαλα τριμμένα
- 200 γρ καρύδια τριμμένα
- 1 κουτ.γλ. κανέλα τριμμένη
- 2 κουτ.γλ. ζάχαρη
- Σιρόπι
- 200 γρ μέλι θυμαρίσιο
- 30 γρ ανθόνερο
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
-
Κόβουμε σε κομμάτια 100 γρ περίπου και με το ματσόξυλο ανοίγουμε σε λεπτό μακρόστενο φύλλο( δεν χρειάζεται αλεύρι για να ανοίξει) Με το μαχαίρι κόβουμε κάθε φορά 3-4 μακριές λεπτές λωρίδες. Τις πιάνουμε μαζί και τις γυρίζουμε κυκλικά. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τις βάζουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.
-
Για το σιρόπι βάζουμε να πάρει μία βράση το μέλι με το ανθόνερο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.Βουτάμε μέσα τις μαντινάδες, τις βγαζουμε από το σιρόπι και τις πασπαλίζουμε με το μείγμα με τα τριμμένα αμύγδαλα και καρύδια.