Μπορεί να το μπερδέψεις με ομελέτα. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι σουφλέ, πίτα, μια Ιταλική Fritatta ή μια Ισπανική Tortilla. Αλλά όχι! Το σφουγγάτο είναι κάτι μοναδικό, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Είναι ένα πιάτο που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα με πιο γνωστή συνταγή να μας έρχεται από την Μυτιλίνη. Το σφουγγάτο Μυτιλήνης είναι από αυτά τα καλοκαιρινά πιάτα που θα ήθελες να τρως κάθε πρωί. Και μπορείς, γιατί είναι πανεύκολο! 

Ο όμιλος Mesis συνεχίζει να πρωτοπορεί…

Σας παρουσιάζουμε μια σειρά από δημοσιεύσεις με συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει και ένα κατάστημα του ομίλου μας. Σας προτείνουμε να απολαύσετε τις πεντανόστιμες, παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας μας.

  • Μερίδες: 6-8
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Υλικά

  • 10 αυγά
  • 150 γρ. φέτα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 4 κολοκυθάκια
  • 1/2 μάτσο μυρωδικά (μυρώνια, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση

1) Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Τρίβουμε τρία από τα κολουθάκια στον χοντρό τρίφτη και τα στραγγίζουμε καλά.
Για μεγαλύτερη ευκολία, βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια στο κέντρο μιας πετσέτας κουζίνας & την σφίγγουμε πολύ καλά. Δεν θα μείνει σταγόνα!
2) Βάζουμε σε ένα τηγάνι 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Σπάμε τα αυγά σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε και τα χτυπάμε καλά. Σπάμε μέσα στα αυγά την φέτα με τα χέρια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τα σοταρισμένα κρεμμύδια & κολοκυθάκια και ανακατεύουμε καλά.
3) Λαδώνουμε μία ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκέυος και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Κόβουμε το τελευταίο κολοκυθάκι σε λεπτές φέτες και τις στρώνουμε πάνω από το σφουγγάτο.
4) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180oC για 30-40 λεπτά.
5) Αφήνουμε το σφουγγάτο να κρυώσει και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί για πρωινό ή με σαλάτα για μεσημεριανό.

Πηγή: https://www.madameginger.com/

Αφήστε μια απάντηση