Στα παλιά παντοπωλεία τα σακιά με τα χύμα προϊόντα ήταν τόσο χαρακτηριστικά όσο είναι τα ράφια στα σημερινά σούπερ μάρκετ.

Και όπως σήμερα είναι το καρότσι βασικό εργαλείο εξυπηρέτησης των πελατών, έτσι και στο παρελθόν είτε ο ίδιος ο μπακάλης είτε ο μπακαλόγατος του (δλδ. το παιδί που έβγαζε τις παραγγελίες)  ήταν εκείνοι, που εξυπηρετούσαν τους πελάτες του.

Τα σακιά περιείχαν την πραγμάτεια του καταστήματος, γι’ αυτό και συνηθιζόταν να τα βγάζουν από έξω από το μαγαζί, προκειμένου να αυξήσουν την κίνηση τους.

Μπορεί τα τρόφιμα ή τα μη τρόφιμα να εξετίθεντο σε σακιά, αλλά αυτό δεν μείωνε την ποικιλία των ειδών που προσέφεραν τα παντοπωλεία, από παστά (κρεατικά &θαλασσινά), αλλαντικά, φρούτα, όσπρια, ζάχαρη, καφέ, τσάϊ, μπαχαρικά έως σαπούνια κάθε είδους.

Οι μυρωδιές από τα προϊόντα, που αναμιγνυόντουσαν στο μαγαζί, αποτελούν για πολλούς από εμάς συνυφασμένες στις αναμνήσεις μας με το παλιό μπακάλικο.

Ο παντοπώλης εξυπηρετούσε τους πελάτες του και δια τηλεφώνου και παρέδιδε τις παραγγελίες ανά σπίτι με την βοήθεια των παιδιών, που είχε στην δούλεψη του.

Αφήστε μια απάντηση