Μπακάλικα, εδώδιμα αποικιακά …με τη σέσουλα και ο «μπακαλόγατος» της γειτονιάς

Η εργασιακή πρακτική στα παλαιά παντοπωλεία, δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή πρακτική στα σούπερ μάρκετ ή στα μίνι μάρκετ ή και τα σύγχρονα «μπακάλικα».

Κατ’ αρχήν, ήταν άλλη η μονάδα μετρήσεως: ήταν η οκά, τουρκικής προελεύσεως, που υποδιαιρούνταν σε 400 δράμια (μία οκά αντιστοιχούσε σε 1.280 γραμμάρια). Οι πελάτες ζητούσαν π.χ. 2 οκάδες πατάτες ή 150 δράμια φέτα.

Το ίδιο ίσχυε και για τα υγρά: 100 δράμια κρασί (το κατοσταράκι), 50 δράμια οινόπνευμα κ.ο.κ. (η οκά καταργήθηκε τον Απρίλιο του 1959 και τη θέση της πήρε το κιλό).

Οι επιγραφές στα περισσότερα παντοπωλεία περιείχαν, παράλληλα με τη λέξη «Παντοπωλείον», και τις λέξεις «Εδώδιμα και Αποικιακά».

Η λέξη «Εδώδιμα» (από τον τύπο έδομαι του ρήματος τρώγω) σήμαινε τα φαγώσιμα, και η λέξη «Αποικιακά» τα είδη που τότε έρχονταν από τις αποικίες των ευρωπαϊκών χωρών στην Ασία, Αφρική κ.ά., όπως π.χ. τα μπαχαρικά, το τσάι και άλλα παρεμφερή είδη.

Δεν υπήρχαν επίσης τυποποιημένα ή προσυσκευασμένα προϊόντα. Όλα ήταν χύμα, εκτός από ορισμένα φυτικά κυρίως προϊόντα σε κονσέρβες (κουτιά τις έλεγαν τότε), π.χ. διάφορες κομπόστες, ο τοματοπελτές, μπάμιες ή αρακάς ωμά, στο κουτί με νερό και αλάτι, οι σαρδέλες του κουτιού κλπ.

Τις ρέγγες μέσα στα ξύλινα κουτιά να “μοσχοβολάνε” και τις σαρδέλες μέσα στην σαλαμούρα… Τις πρώτες τις καψάλιζες και τις δεύτερες τις έπλενες κάτω από την βρύση για να φύγει το χοντρό αλάτι.

Τα όσπρια ήταν σε σακιά (τσουβάλια), το λάδι σε μεγάλα κυλινδρικά ντεπόζιτα με κάνουλα (ο πελάτης έφερνε το μπουκάλι από το σπίτι του), η ζάχαρη ή το ρύζι σε σακιά κ.ο.κ.

Χαρτί περιτυλίγματος στις αρχές ήταν η εφημερίδα… διάβαζες και τα μπαγιάτικα νέα.. προσφορά του καταστήματος και στην συνέχεια την φύλαγες για πολλές… χρήσεις. Στα σκουπίδια πέταγες ελάχιστα…όχι καθημερινά.

Πολλοί παντοπώλες μάλιστα έβγαζαν τα σακιά αυτά έξω από το μαγαζί τους και τα παρέτασσαν στο πεζοδρόμιο για να προσελκύουν τους πελάτες.

Ως όργανο σερβιρίσματος των προϊόντων χρησιμοποιούσαν τη σέσουλα, ένα είδος μεγάλης κλειστής κουτάλας με λαβή.

Ένας «θεσμός» που τηρούσαν τα μεγάλα παντοπωλεία ήταν το παιδί ή ο νεαρός που πήγαινε τα τρόφιμα τα σπίτια των πελατών (στην αργκό της εποχής «μπακαλόπαιδο» ή «μπακαλόγατος»).

Μια και την εποχή εκείνη ελάχιστα σπίτια είχαν τηλέφωνο, και σε περίπτωση που ο πελάτης δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να πάει ο ίδιος στο κατάστημα για να ψωνίσει, ο παντοπώλης έστελνε το παιδί στο σπίτι του, για να πάρει γραπτή την παραγγελία της ημέρας.

Κατόπιν συγκέντρωνε τα διάφορα είδη και τα έστελνε με το ίδιο παιδί στο σπίτι του πελάτη μέσα σε μια τεράστια ψάθινη σακούλα με τεράστιες επίσης λαβές, το «ζεμπίλι», που αποτελούσε και το σημειολογικό χαρακτηριστικό της όλης διαδικασίας, η οποία για ορισμένους πελάτες αποτελούσε καθημερινή πρακτική ή πάντως γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι νεαροί μετέφεραν το ζεμπίλι συνήθως με τα πόδια, μερικοί όμως από αυτούς χρησιμοποιούσαν ποδήλατο.

Πηγή: aromalefkadas.gr

Μεγαλώνουμε μαζί

ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Η πολύχρονη ενασχόλησή μας με τον χώρο του retail μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε λύσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν συχνά.

ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ

Πάντα δίπλα σας, από το πιο μικρό μέχρι και το πιο μεγάλο ζήτημα που σας απασχολεί και με υποστήριξη υψηλού επιπέδου.

συγχρονεσ υπηρεσιεσ

Συνεχής έρευνα και αξιοποίηση των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών, που μας φέρνουν πιο κοντά και πιο δυνατούς στην σύγχρονη πραγματικότητα

Μεγαλώνουμε μαζί

ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Η πολύχρονη ενασχόλησή μας με τον χώρο του retail μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε λύσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν συχνά.

ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ

Πάντα δίπλα σας, από το πιο μικρό μέχρι και το πιο μεγάλο ζήτημα που σας απασχολεί και με υποστήριξη υψηλού επιπέδου.

συγχρονεσ υπηρεσιεσ

Συνεχής έρευνα και αξιοποίηση των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών, που μας φέρνουν πιο κοντά και πιο δυνατούς στην σύγχρονη πραγματικότητα

FAQ

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο όμιλος αγορών είναι…

Το Mesis Net είναι μια πολύ εξελιγμένη μορφή δικτύωσης μεταξύ των μελών που στόχο έχει τη συνεχή και άμεση επικοινωνία μεταξύ τους, κάτι πολύ βασικό για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή μας.

Το Mesis Promo Pack είναι ένα πακέτο προβολής των μελών, αλλά και του ομίλου στο συνολό του. Έντυπα, αλλά και ηλεκτρονικά ο όμιλος Mesis φροντίζει για την καλύτερη δυνατή προβολή των μελών του σε αυτή τη νέα εποχή της πληροφόρησης και της επικοινωνίας.

Για να γίνετε μέλος του ομίλου μας μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση online στη διεύθυνση: mesisgroup.gr/new-member ή εναλλακτικά μπορείτε να μας καλέσετε στο 211 014 4854 και κάποιος εκπρόσωπός μας θα φροντίσει άμεσα να σας καθοδηγήσει.