Οικογένεια Θανόπουλου από το 1877 έως σήμερα: Η ιστορία των παντοπωλείων στην Ελλάδα

Η ιστορία της οικογένειας Θανόπουλου είναι στην ουσία και η ιστορία των παντοπωλείων στην Ελλάδα. Η οικογένεια στην πορεία των χρόνων εισήγαγε καινοτομίες, οι οποίες άλλαξαν την αγορά των παντοπωλείων μια για πάντα.

Όλα, λοιπόν, ξεκίνησαν το 1866, όταν ο Παναγιώτης Θανόπουλος ήρθε στην Αθήνα από την ορεινή Αρκαδία σε ηλικία 14 ετών. Εκείνα τα χρόνια οι νέοι χωρίς μόρφωση και εμπειρία έβρισκαν δουλειά ως «μπακαλόγατοι» (παιδιά για την εξυπηρέτηση και την διανομή) στα παντοπωλεία της πόλης. Στο παντοπωλείο του Χρήστου Καραλή, στην οδό Ακαδημίας, ο νεαρός Παναγιώτης μαθαίνει τα πάντα σχετικά με το εμπόριο τροφίμων, τις σχέσεις με τους πελάτες και τη λειτουργία του καταστήματος.

Έντεκα χρόνια μετά το 1877 ίδρυσε το εδωδιμοπωλείο “Θανόπουλος” στην οδό Αιόλου, στον αριθμό 79, δίπλα στο περίφημο φωτογραφείο του Π. Μωραΐτη, που υποδεχόταν όλη την καλή κοινωνία της Αθήνας. Την εποχή εκείνη η Αιολική Οδός ήταν ο πιο καλός εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας· φιλοξενούσε καταστήματα με είδη διατροφής και καταστήματα ένδυσης, ενώ στους πάνω ορόφους των διώροφων κτιρίων στεγάζονταν γραφεία και εργαστήρια ή κατοικούσαν σχετικά εύπορες οικογένειες.

Η ποιότητα, η ποικιλία των τροφίμων και η προσωπική φροντίδα για τους πελάτες του, έκαναν το “Θανόπουλος” μεγάλο όνομα στην αγορά τροφίμων. Η οδός Αιόλου ήταν η ιδανική επιλογή για κάποιον που ονειρευόταν να αλλάξει την εικόνα και τον τρόπο λειτουργίας των παντοπωλείων της πόλης. «Από την πρώτη στιγμή το νέο κατάστημα λειτούργησε με βάση τον εκσυγχρονισμό τόσο στην αισθητική του χώρου, όσο και στον τρόπο πώλησης των προϊόντων, παραμερίζοντας το τεφτέρι και την πίστωση».

Το 1883 κάνει την πρώτη μεγάλη ανακαίνιση και φροντίζει να εμπλουτίσει τα ράφια του με εκλεκτά εδέσματα και προϊόντα πολυτελείας. «Στου Θανόπουλου το λαμπρόν αυτό παντοπωλείον, που είναι στο βασιλικόν εκεί Φωτογραφείον, χαβιάρι αριστούργημα και όλα τ’ άλλα είδη, κι εκτός αυτών για όρεξη ρακί και πάγο δίνει» διαβάζουμε στα ντοκουμέντα της εποχής.

Η μεγάλη πυρκαγιά το 1902 στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, ένα γεγονός που απασχόλησε πολύ τις εφημερίδες και ξεσήκωσε αντιδράσεις, κατέστρεψε ολοκληρωτικά το πρώτο κατάστημα. Λίγες μέρες μετά, ωστόσο, ο επιχειρηματίας άνοιξε ένα νέο μεγαλύτερο κατάστημα που «συγκέντρωσε τον θαυμασμό όλης της πόλης» για τον μοντέρνο τρόπο λειτουργίας, την αισθητική, την καθαριότητα, την ποικιλία και τη συμπεριφορά, αλλά και την εμφάνιση του προσωπικού. Οι καινοτομίες ήταν αποτέλεσμα των ταξιδιών στις χώρες της Ευρώπης. Οι πελάτες πλήρωναν, πλέον, επιδεικνύοντας το «κουπόνι» που τους είχαν δώσει οι πωλητές του καταστήματος, ενώ τα όσπρια και τα ζυμαρικά ήταν ζυγισμένα και συσκευασμένα σε χάρτινα πακέτα από 100 δράμια μέχρι μία οκά. Σε όλα τα προϊόντα αναγραφόταν η τιμή πώλησης, γεγονός που δεν ευνοούσε το σχετικό παζάρι που ήταν μια από τις συνήθειες της εποχής. Τα εμπορεύματα τοποθετήθηκαν σε διάφορα τμήματα και σε κάθε τμήμα υπήρχε ο υπεύθυνος και οι βοηθοί του –ήταν η αρχή του τέλους για τους «μπακαλόγατους». Το 1911 μάλιστα με αγγελία στις ημερήσιες εφημερίδες ζήτησε να προσλάβει γυναίκες ως πωλήτριες στο κατάστημά του, ένα χρόνο πριν την ψήφιση του νόμου για την εργασία των γυναικών,

Άξιος συνεχιστής ο γιος του, Παντελής Θανόπουλος. Άνθρωπος με μόρφωση, δραστήριος και διορατικός, μετέτρεψε το κατάστημα στο πρώτο πολυμορφικό εδωδιμοπωλείο. Ίδρυσε ακόμη και εστιατόρια μέσα στο κατάστημα!

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τα παιδιά του συνέχισαν με την ίδια δημιουργικότητα. Εμπνευσμένοι από τα παγκοσμίως γνωστά “Fauchon” και “Migro”, προσέθεσαν τμήμα Delicatessen. Κατόπιν άνοιξαν και δεύτερο και τρίτο κατάστημα. Έφεραν την εποχή των Super Market εδραιώνοντας μια αλυσίδα αρκετών καταστημάτων.

 

Όμως έπειτα, ο Δημήτριος Θανόπουλος προβλέποντας την ανάπτυξη της Αθήνας προς τα Βόρεια Προάστια, αυτονομήθηκε από την οικογενειακή επιχείρηση και άνοιξε το 1980 το πρώτο κατάστημα με την επωνυμία “Δημήτριος Θανόπουλος Α.Ε.” στην πλατεία της Ν. Κηφισιάς. Με κληρονομιά την πείρα αλλά και το σεβασμό προς τους πελάτες του, ξεχώρισε στην αγορά. Το δεύτερο κατάστημα εγκαινιάστηκε το 1996, απέναντι από το σταθμό ΗΣΑΠ-Κηφισιάς για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής αλλά και των επιβατών του ηλεκτρικού.

Η τέταρτη γενιά της οικογένειας, οι γιοί του Δημήτρη Θανόπουλου, Τέλης και Περικλής, υπήρξαν οι σύγχρονοι συνεχιστές αυτής της πορείας. Πιστοί στην ποιότητα αλλά και ευέλικτοι στις νέες εξελίξεις, κατόρθωσαν να παντρέψουν την παράδοση με την τεχνολογία.

Ανακαινίσαν πλήρως το κατάστημα της Ν. Κηφισιάς, ίδρυσαν τρίτο κατάστημα στην Νέα Ερυθραία και το 2016 ανακαίνισαν και το δεύτερο κατάστημα, με κάθε ανακαίνιση να συνοδεύεται από την εισαγωγή μια σειράς από εμπορικές καινοτομίες.

Για να φθάσουμε στο σήμερα, όπου υπό ,την διοίκηση της τέταρτης γενιάς της οικογένειας, η αλυσίδα των τριών καταστημάτων “Δ. Θανόπουλος Α.Ε.”. στα Β. Προάστια αποτελεί τον συνεχιστή μιας ιστορίας 140 ετών.

 

ΠΗΓΕΣ: www.thanopoulos.gr και www.iefimerida.gr

 

Δείτε το σχετικό βίντεο της εταιρείας: