Τα κόκκινα πασχαλινά βαμμένα αυγά είναι το πιο χαρακτηριστικό έθιμο του Πάσχα και η βαφή των αυγών είναι αρκετά παλιά τεχνική με ρίζες πέρα από τα Ελληνικά σύνορα.

Ο όμιλος Mesis συνεχίζει να πρωτοπορεί…

Σας παρουσιάζουμε μια σειρά από δημοσιεύσεις με συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει και ένα κατάστημα του ομίλου μας. Σας προτείνουμε να απολαύσετε τις πεντανόστιμες, παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας μας.

 

Πασχαλινά αυγά βαμμένα με κρεμμύδια και περίτεχνα με αποτυπώματα φύλλων, σκέτο “κόσμημα”!

Τα κρεμμυδόφυλλα θα τα βρεις πανεύκολα, σε οποιοδήποτε σουπερ μάρκετ.

Αλλωστε μπορεί να έχεις δει (την εποχή πριν τον Κορονοϊό) στον “ελεύθερο” χρόνο να καθαρίζουν τα κρεμμύδια από τα κρεμμυδόφυλλα.

Δεν χρειάζεσαι πάνω 2-3 χούφτες κρεμμυδόφυλλα και πραγματικά το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, με ή χωρίς αποτυπώματα φύλλων.

Πριν ξεκινήσεις να βάφεις αυγά, όπως και τότε, θα πρέπει:
– να διαλέξουμε τα μικρά αυγά γιατί είναι πιο γερά, λογικό
– πριν βάψουμε τα πασχαλινά αυγά να τα καθαρίσουμε σχολαστικά, αυτό πρέπει να γίνει απαραίτητα στις φυτικές βαφές
– Να έχουμε μπόλικο κόκκινο ξύδι για το βράσιμο
– Ένα πολύ μαλακό πανί για το γυάλισμα

 

Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Υλικά

  • 20 αυγά
    2-3 χούφτες κρεμμυδοφυλλα από κόκκινα κρεμμύδια
    150ml κόκκινο ξύδι

Εκτέλεση

1. Αφήνουμε τα αυγά από το προηγούμενο βράδυ εκτός ψυγείου και τα καθαρίζουμε σχολαστικά με νερό και ένα πανί.

2. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τοποθετούμε τα κρεμμυδόφυλλα και τα περυχύνουμε με 2 κούπες καυτό νερό και αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες.

Αν θέλουμε να κάνουμε αποτυπώματα φύλλων επάνω στα αυγά:

Χρησιμοποιούμε φυλλαράκια από μυρωδικά ή λουλούδια, τα ακουμπάμε επάνω στα αυγά και κατόπιν τα τυλίγουμε, σφιχτά, και δένουμε με κάνοντας κόμπο ή με σπάγγο.

3. Κατόπιν τοποθετούμε τα αυγά επάνω στα κρεμμυδόφυλλα και σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το ξύδι με όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν τα αυγά και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα προσεκτικά.

4. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τα αυγά να βράσουν για 12-15′ μετά την πρώτη βράση, αποσύρουμε και αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν.

5. Αφαιρούμε το τούλι και τα φύλλα, αν έχουμε χρησιμοποιήσει, λαδώνουμε το πανί και γυαλίζουμε τα αυγά.

-Τα αυγά δεν παίρνουν καθόλου από τη γεύση και το άρωμα των κρεμμυδιών
-Ανάλογα αν τα αυγά είναι λευκά ή καφέ το χρώμα διαφοροποιείται

Πηγή: https://www.sidages.gr

Αφήστε μια απάντηση