Πως να φτιάξετε την παραδοσιακή σουμάδα Νισύρου από αμυγδαλόψιχα ή αμύγδαλα.

Ο όμιλος Mesis συνεχίζει να πρωτοπορεί…

Σας παρουσιάζουμε μια σειρά από δημοσιεύσεις με συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει και ένα κατάστημα του ομίλου μας. Σας προτείνουμε να απολαύσετε τις πεντανόστιμες, παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας μας.

 

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Υλικά

  • 200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα
  • 3-4 πικραμύγδαλα για εσάνς
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό (το 1 αν θέλετε ανθόνερο)
  •  

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζετε τα αμύγδαλα ρίχνοντάς τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά. Μετά είναι πολύ εύκολο να τρίψετε τη φλούδα.
  2. Παραδοσιακά, τα αμύγδαλα τα κοπανίζουμε σε γουδί με λίγη ζάχαρη (μια κουταλιά) ώστε να προκύψει ένα λείο υλικό σαν κρέμα.
  3. Την πάστα αυτή, λοιπόν, την ανακατεύετε με το μισό νερό και την περνάτε από ψιλό από τούλια και στύβετε ώστε να βγει ο χυμός, τον οποίο και συλλέγετε. Επαναλαμβάνετε με ένα φλιτζάνι νερό, ξαναστίβετε.
  4. Το υγρό που θα μαζέψετε, μαζί με το τελευταίο φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη, τα βάζετε σε κατσαρολάκι και βράζετε μέχρι το μείγμα να δέσει, όπως φτιάχνετε σιρόπι.
  5. Ξαφρίζετε αν χρειαστεί.
  6. Αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Σφραγίζετε.
  7. Για να σερβίρετε βάζετε σε ένα ποτήρι ένα-δύο δάχτυλα σουμάδα και συμπληρώνετε με παγωμένο νερό.

Σημειώσεις συνταγής

Η σουμάδα είναι και δροσιστική και αρωματική! Τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη έως τη Χίο και τη Νίσυρο, τη Σίφνο, την Άνδρο, τη Λευκάδα.
Πίνεται  ζεστή το χειμώνα με κανέλα, ενώ το καλοκαίρι δροσερή με παγάκια!

Πηγή: https://www.sidages.gr

Αφήστε μια απάντηση