Το πεπέκι είναι μια εύκολη ηπειρώτικη πίτα χωρίς φύλλο, που ζυμώνεται στη στιγμή με υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Ζεστή ή κρύα είναι το ίδιο νόστιμη. Μη χρησιμοποιήσετε μικρό ταψί, γιατί η πίτα πρέπει να είναι λεπτή.

Ηπειρώτικη τυρόπιτα χωρίς φύλλο (Πεπέκι)

Ο όμιλος Mesis συνεχίζει να πρωτοπορεί…

Σας παρουσιάζουμε μια σειρά από δημοσιεύσεις με συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει και ένα κατάστημα του ομίλου μας. Σας προτείνουμε να απολαύσετε τις πεντανόστιμες, παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας μας.

 

Για να φτιάξουμε την ηπειρωτικη τυροπιτα χωρις φυλλο συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη τυροπιτα χωρις φυλλο για παιδια, με ανθοτυρο και καλαμποκαλευρο.

 Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά

Υλικά

  • 200 γραμ. καλαμποκαλευρο 50 γραμ. σιμιγδαλι
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 αυγά
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι πλήρες (10% λιπαρά)
  • 1/4 (μετράμε με τον κεσέ γιαουρτιού) ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
  • 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα ή τριμμένη σε χοντρό τρίφτη

Εκτέλεση

Για την ηπειρωτικη τυροπιτα χωρις φυλλο με σιμιγδαλι και γιαουρτι, το ηπειρώτικο πεπέκι,

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα στερεά υλικά.
  • Σε μία μπασίνα (μπολ μεγάλο) ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και την πάπρικα.
  • Τα ανακατεύουμε με το σύρμα να ενωθούν, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
  • Λίγο λίγο ρίχνουμε τα στερεά υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το κουτάλι ή με το χέρι.
  • Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα νούμερο 36 και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με σιμιγδάλι.
  • Αδειάζουμε την ηπειρωτικη τυροπιτα στο ταψί (ή αλλιώς το πεπέκι) και στρώνουμε την επιφάνεια της με ένα κουτάλι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις, στους 180οC, πάνω και κάτω στην τελευταία σχάρα, γύρω στα 45΄, ώσπου να ροδίσει καλά.

Ηπειρώτικη τυρόπιτα χωρίς φύλλο ακουει κανείς και αμέσως ο πρώτος συνειρμός είναι ότι η Ελλάδα μας από άκρη σε άκρη είναι περήφανη για τις πίτες της.

  • Με λαχανικά, με κρέας με τυρί, με φύλλο ή χωρίς φύλλο κάθε πίτα έχει τη μαγεία της και τη μοναδική νοστιμιά της.
  • Μια από τις πιο αγαπημένες είναι και η ηπειρώτικη τυροπιτα χωρις φυλλο για παιδια, με ανθοτυρο και καλαμποκαλευρο.
  • Εδώ μιλάμε για μια πολύ εύκολη πίτα.
  • Δεν χρειάζεται καμία μαεστρία στο στρώσιμο φύλλου και είναι κατάλληλη για πρωτάρηδες.
  • Η σοφία της ελληνικής κουζίνας φαίνεται και στην τέχνη της πίτας όπου δεν χρειάζεται πάντα το άνοιγμα του φύλλου.
  • Έτσι η ηπειρώτικη τυρόπιτα χωρίς φύλλο έχει μόνο λίγα λεπτά προετοιμασίας.
  • Το μόνο που χρειάζεται είναι το ανακάτεμα των υλικών.
  • Ψήσιμο στο φούρνο και μετά απόλαυση για μικρούς μεγάλους από το πρώί για πρωινό μέχρι και το βραδάκι για ένα ελαφρύ γεύμα δίπλα σε μια σαλάτα!

 

Πηγή: https://www.argiro.gr/

Αφήστε μια απάντηση