α λαλάγγια Μάνης, είναι τραγανά και παθαίνεις εθισμό μαζί τους. Δεν λείπουν από καμία γιορτή, όλα τα σπίτια σε Λακωνία, Μάνη και Μεσσηνία τα έχουν.

Ο όμιλος Mesis συνεχίζει να πρωτοπορεί…

Σας παρουσιάζουμε μια σειρά από δημοσιεύσεις με συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει και ένα κατάστημα του ομίλου μας. Σας προτείνουμε να απολαύσετε τις πεντανόστιμες, παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας μας.

 

 

Χρόνος μαγειρέματος: 20′ 

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1/2 kg αλεύρι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Zεσταίνουμε ελαφρά το λάδι να γίνει χλιαρό.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ραντίζουμε με το λάδι. Πασπαλίζουμε με το αλάτι.

Τρίβουμε στις παλάμες το αλεύρι με το λάδι να βραχεί ελαφρά.

Ρίχνουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη απαλή ζύμη. Όσο ζυμώνουμε λαδώνουμε λίγο τα χέρια.

Βάζουμε την απαλή ζύμη σε μπολ και σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο γύρω στη 1,5 ώρα.

Πλάθουμε μεγάλο χοντρό φυτίλι χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, βάλτε λίγες σταγόνες λάδι στα δάχτυλα.

Κόβουμε τη ζύμη σε λεπτές φέτες.

Πλάθουμε χοντρό φυτίλι – κορδόνι ζύμης.

Αφήνουμε 10΄ να ξεκουραστούν και πλάθουμε σε πολύ λεπτά κορδόνια.

Τυλίγουμε σε σχήματα διάφορα ή σαν μακρόστενο πρέτσελ.

Αφού τα τελειώσουμε όλα, ζεσταίνουμε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λάδι να φτάσει τους 170 °C, ιδανική θερμοκρασία για να τα τηγανίσουμε.

Λίγα λίγα τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.

Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε σχάρα να στραγγίσουν.

Τρώγονται τέλεια με διαφορά τυριά.

 

Μυστικά

Αν έχετε χρόνο, αφήστε το αλεύρι με το λάδι να σταθεί μερικές ώρες ή ακόμα καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ.

Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή μαλακή και λαδερή.

Κοσκινίστε το λαδωμένο αλεύρι για πιο φίνο αποτέλεσμα.

Αρωματίστε τη ζύμη για λαλάγγια με λίγα μπαχαρικά ή με ξύσμα πορτοκαλιού.

Λίγος χυμός πορτοκαλιού στη ζύμη, δίνει τέλειο αποτέλεσμα.

Γαρνίρετε τις σαλάτες σας με σπασμένα λαλάγγια και δεν θα προλαβαίνετε να σερβίρετε.

Συνοδέψτε τις σούπες σας ή απολαύστε τα σκέτα.

Παραμένουν τραγανά μέχρι το τελευταίο.

 

Λαλάγγια παραλλαγές

Τα λαλάγγια είναι συνταγή Χριστουγέννων και δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Σερβίρονται σκέτες σαν μεζές με τυρί κι ελιές, ή σαν γλυκό με μέλι και κανέλα.

Υπάρχουν τα νηστίσιμα λαλάγγια σαν αυτήν τη συνταγή αλλά και τα λαλάγγια με ζύμη που περιέχει αυγό.

Σε αρκετές περιοχές προσθέτουν μυρωδικά ή ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού

Ακόμα και σήμερα τηρούν τις παραδόσεις και παραμονές Χριστουγέννων οι Μανιάτισσες ετοιμάζουν μεγάλες ποσότητες ζύμης και πλάθουν πολλά λαλάγγια. Είναι έθιμο κάθε σπίτι να τα έχει και θεωρούν υποχρέωση, όσοι μπορούν, να τα φτιάχνουν και γι’ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα.

Παραδοσιακά ή πρώτη τηγανίδα είναι του Χριστού κι ακολουθούν πολλές για όλη την οικογένεια και για όλους όσους δεν μπορούν να φτιάξουν.

Άλλες ονομασίες που τα συναντούμε είναι λαλαγγίδες Μάνης, ή τηγανίδες.

Έχουν σαν βάση αλεύρι, λάδι και νερό, άλλες φορές γίνονται με προζύμι κι άλλες με μαγιά.

Τα λαλάγγια της Καλαμάτας γίνονται με αυγό και γάλα στη ζύμη.

Πολλές φορές τα πασπαλίζανε με ζάχαρη και κανέλα και άλλες με μέλι και καρύδια όταν τα προσέφεραν σαν γλυκό.

Στο Γύθειο και στη Σπάρτη βάζουν χυμό και μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού στη ζύμη.

Μπορείτε να δοκιμάσετε και τους περίεργους λουκουμάδες με σιρόπι ανθόνερου ή και τα τηγανόψωμα που είναι μία ακόμα υπέροχη επιλογή!

Πηγή: https://www.argiro.gr

 

Αφήστε μια απάντηση